عوامل ایجاد کننده اعتیاد

علت گرایش افراد به مواد مخدر

اعتیاد مسئله ای چند جانبه و چندوجهی و چند علتی است. قطعا مسائل بسیاری در سوق دادن فرد به سوی مصرف مواد مخدر نقش دارند. این مسائل را می توان از جنبه های مختلف بررسی کرد . از جمله عوامل تربیتی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، جنسی، سیاسی و … .

در حقیقت هر فردی که از سوء مصرف مواد مخدر رنج می برد، مجموعه ای از مسائل را پشت سر گذاشته که در نهایت به مرحله ی اعتیاد رسیده است. در نتیجه در زمان ترک مصرف هم، به صرف سم زدایی جسمانی و بدون تغییر عوامل زمینه ای و ریشه ای ایجاد کننده ی رفتار مصرف مواد، درمان حقیقی رخ نمی دهد. همین امر یعنی ترک فیزیکی بدون ترک روانی مصرف مواد و تغییر شرایط حاکم بر زندگی فرد مصرف کننده عامل عود مجدد مصرف مواد است.

یعنی ما شاهد خیل عظیمی از معتادان هستیم که پس از دوره ای پاکی، مجددا شروع به مصرف مواد می کنند. حتی در مواردی این سیکل 10 بار اتفاق میفتد و نتیجه تغییری نمی کند.

علت بازگشت افراد به مواد مخدر
علت بازگشت افراد به مواد مخدر

علت این امر، در عدم تغییر ذهنی و روانی فرد معتاد و شرایط زندگی اوست.

گفتیم که عوامل ایجاد کننده ی اعتیاد بسیار متنوع هستند و رفتار مصرف مواد فقط نشانه ای از وجود این عوامل است. این امر دقیقا مثل زمانی است که شما یک سردرد را تجربه می کنید. این سردرد یک نشانه است که می تواند ناشی از کم آبی بدن، مسائل ویروسی، میگرن، یا حتی وجود یک تومور یا ضایعه ی مغزی باشد. تا زمانی که علت سردرد مشخص نشود درمان درست و مناسب هم امکانپذیر نیست.

در مورد پدیده ی اعتیاد هم،  راه حل درمان قطعی، پیدا کردن ریشه ی مشکل و حل این مسئله است. متخصصان علم روانشناسی مرکز ترک اعتیاد رهپویان بیداری با استفاده از فنون مختلف علمی، ریشه ی مسئله ی اعتیاد هر فرد را به صورت مجزا مورد بررسی قرار داده  و در حد امکان سعی در حل آن مشکل و یا کم کردن عواقب و تاثیرات آن می نمایند.

از جمله عوامل ایجاد کننده ی پدیده ی اعتیاد، به طور تیتر وار می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس
  • نداشتن مهارتهای ارتباطی همچون توانایی نه گفتن، مهارت حل مسئله و …
  • سبک فرزند پروری والدین و تجربیات دوران کودکی
  • لذت طلبی و هیجان مداری بالا
  • اختلالات شخصیتی
  • عدم توانایی در روبرو شدن صحیح با بحرانها
  • شرایط محیطی نامناسب
  • عدم آموزش برای حل بحرانهای نوجوانی
  • عدم آموزش و آگاهی صحیح از مسائل جنسی
  • عوامل ژنتیکی

و ….

اما در بین این موارد فقط اشاره کنیم که طی تحقیقات علمی انجام شده، تجارب نامناسب کودکی  می تواند عامل زمینه ساز مشکلات روانی و حتی جسمی در بزرگسالی باشد.

رشد کودک در محیط پر تنش
رشد کودک در محیط پر تنش زمینه ساز گرایش به اعتیاد در بزرگسالی

در این زمینه تحقیقی توسط دکتر وینس فلیتی انجام شده که بیان میکند افرادی که در کودکی سوء استفاده فیزیکی، احساسی و جنسی، بی توجهی جسمی یا احساسی، بیماری روانی والدین، اعتیاد به مواد مخدر، حبس و جدایی یا طلاق والدین؛ یا خشونت خانگی را تجربه کرده اند، نسبت به افرادی بدون این تجربیات ، امکان مبتلا شدن بیشتری به بیماریهای مختلف دارند. برای مثال : خطر نسبی ابتلا به بیماری مزمن انسداد ریوی دو و نیم برابر بیشتر از دیگران. درمورد هپاتیت هم دو و نیم برابر و  درمورد افسردگی ، چهارو نیم برابر. احتمال خودکشی در این افراد، ۱۲ برابر بیشتر از سایرین بود .  سه برابر احتمال  خطر بیشتر در سرطان ریه و سه و نیم برابر بیماری قلبی.

حال ببینید وقتی این عوامل بر جسم ما چنین اثراتی دارد با روان ما چه می کند.

 

جهت مشاوره و اطلاع از شرایط پذیرش بیماران بر روی شماره تماس های زیر کلیک نمایید:

09194334058

09391249731

4.5 از 5 - (12 نظر)